Samozrejme, v tráviacom systéme môžu nastať poruchy spracovania potravy: zmeny zloženia slín, strata zubov, zmena zloženia kyselín žalúdka, zmeny aktivity pankreasu a tu prítomných látok na trávenie a reguláciu. Potom zmeny v pečeni a tvorbe žlče. K tomu sa môže zmeniť a poškodiť dvanástnik, čo je podľa vešteckého výskumu najdôležitejšia žľaza a nachádza sa na tenkom čreve a je asi 12 centimetrov pod spodným zvieračom žalúdka. Potom môže prísť k zmene klkov na tenkom čreve a ich schopnosti absorbovať živiny a poslať ich ďalej. Tak isto ešte aj hrubé črevo vychytáva živiny a posiela ich do tela.

V oblasti trávenia môže prísť k rôznym druhom porúch a to sú poruchy mechanické ako odrezanie žalúdka, odrezanie tenkého čreva, poškodenie horného a dolného zvierača na žalúdku. Upchanie žlčníka a žlčovodov. Upchanie odtoku z pankreasu. Skrátenie hrubého čreva.

Tak isto môže prísť k tomu, že skolabuje pankreas a bude produkovať málo tráviacich enzýmov a inzulínu. Mechanické aj chemické zlyhanie, obmedzenie, pozmenenie. Cirhóza pečene zmení pečeň na príliš veľa drobných častí a to môže viesť k zmene kvality žlče. Popálenie klkových halušiek – výrastkov na povrchu tenkého čreva. Neschopnosť chemicky vydolovať živiny z natrávenej potravy.

Ďalšie poškodenie môžu spôsobiť mikroorganizmy a aj onko ochorenia. V trávení stačia malé genetické zmeny pri delení buniek a budú do tela rásť dlhé cysty ako metastázy. Pokiaľ prerastie 70% tela, človek môže zomrieť. Tieto stavy sa objavujú v organizme hlavne v staršom veku.

Povedz mi, čo ješ a ja ti poviem, kto si
Človek počas života zmení niekoľkokrát svoje stravovacie návyky. Keď je človek v prvej fáze vývoja v matke, tak sa vyživuje z nejakého výživného váčku, ktorý sa podobá obsahu vajíčka. Potom sa oplodnený plod napájaná na placentu v matke, ktorá má na starosti podieľať sa na výžive plodu a embrya. Pri konci tehotenstva dieťa do vody napríklad močí, a teda do úst sa mu dostane moč a aj kúsky odumretej kože. Po narodení je dieťa vyživované materským mliekom. Potom v niektorých prípadoch nasleduje umelé mlieko. Následne sa postupne vyvíja tráviaca sústava a dieťa postupne konzumuje všetko v podobe kašičiek a rozomletej stravy. Keď človek dospeje, je v podstate všežravec a trávenie vyživí celkom dobre celý organizmus a aj bunky. Osoba sa dostáva do fázy staroby a trávenie je jeden z rozhodujúcich faktorov likvidácie človeka a rozvoja starnutia. Človek síce zje všetko, ale trávenie už nedá potrebné látky bunkám a postupne sa rozbehne hladomor a kanibalizmus buniek. V starobe je potrebné začať brať rôzne výživové doplnky pre športovcov, tak isto enzýmy, minerály, vitamíny a množstvo iných látok, ktoré už bunky nedokážu vytvoriť alebo ich vytvoria nekvalitne a málo. A tak u tých rozumnejších príde aj k výžive cez kožu. V úplne poslednom štádiu je možné prijať iba vlastný moč. Prípadne sa rozbieha výroba nano vyživovacích doplnkov, ktoré prenikajú do tela, či sa to organizmu páči, alebo nie. A nakoniec u 100 ročnej osoby už organizmus neprijme okrem vody už nič. A to je smrť. V podstate staroba a smrť u dlhovekých ľudí je spôsobená vyhladovaním buniek tela, a teda aj ich masívnu smrť.

Slinné žľazy a trávenie
Poznáme slinné žľazy v ústnej dutine. Pokiaľ je organizmus mladý a zdravý, tak fungujú normálne. Môže prísť k určitým poruchám fungovania slinnej žľazy a to jednak nedostatok slín, alebo ich totálny prebytok. Prípadne sa chemicky pozmení chémia slinných žliaz a problémy už začali. Je dôležité v staršom veku potravu poriadne a dôsledne požuť, aby stravu žalúdok spracoval kvalitne. Niektoré látky idú priamo cez ústa do krvného riečišťa. A tak je množstvo látok, ktoré sa užívajú tak, že sa rozpustia rovno v ústnej dutine ako B12 vitamín alebo nitroglycerín potrebný na prienik látok do buniek. Je aj taká liečba alebo výživa cez kožu, kde sa chorá osoba natiera vlastnými slinami. Prípadne výživové doplnky sa zmiešajú so slinami a takto sa dávajú na kožu. Na starobu musíte počítať s nedobrou činnosťou slín a ich chemickým zlyhaním pri trávení.

Žalúdočný vak a trávenie
Žalúdočný vak je sval, ktorý je schopný sa zväčšovať alebo zmenšovať. Na hornej strane má horný zvierač a na dolnej strane dolný zvierač. Môže sa stať, že sa nezatvára dobre a natrávená strava môže utekať hore do hrdla alebo nekontrolovateľne stekať do tenkého čreva. Žalúdok musí zomlieť a natráviť potravu svojimi kyselinami. Poznáme žalúdok železného muža a jeho kyselín, ktoré strávia skoro všetko a poriadne to dezinfikujú. Ale poznáme takzvané lenivé žalúdky, ktoré trávia stravu nie pár hodín, ale celý deň. Osoba je málokedy hladná. Alebo máme neustále hladných jedákov, ktorí sa nevedia dojesť a zasýtiť a trávi im to neustále a bez zastavenia. Pri veľkom množstve jedla sa žalúdok roztiahne a je ho možné operačne zmenšiť alebo v polovici priškrtiť pri chirurgickom zásahu. Na žalúdku sa môže objaviť vred a to hlavne vtedy, keď sa netvorí na povrchu žalúdka ochranná zložka slizu. Pokiaľ nie je dostatočná imunitná ochrana žalúdka, tak tu môžu žiť kdejaké mikroorganizmy. V staršom veku sa objavujú geneticky pozmenené bunky, z ktorých do tela prúdia mikrocysty a prerastajú do tela. Takéto mikrocysty môžu v staršom veku rásť aj z hrubého čreva, tenkého čreva a niekedy aj z očí. Pokiaľ týmito mikrocystami prerastie 70 % tela, človek sa už blíži k hranici života a smrti. Je paradoxné, že ľudia so zlozvykom pojedať svoje slizovité sople podporujú tvorbu slizu na povrchu žalúdka a do žalúdka posielajú oslabené vzorky mikroorganizmov, ktoré môžu prospievať mikroflóre žalúdka. Žalúdočný vak môže byť a často aj býva ako psychický hromozvod pre stres, strach a psychické napätie, niečo na spôsob neurózy.

Pankreas a trávenie
V tenkom čreve je miesto, kde vteká žlč, pankreatické enzýmy a rôzne hormonálne a iné látky, ale vtekajú sem aj hormóny a iné látky z dvanástnika. A to je hormonálna žľaza tá základná a nepostrádateľná pre život a správne trávenie. Stáva sa, že vývod z pankreasu môže zarásť, upchať sa alebo žlč môže pri prílišnej produkcii zatekať do pankreasu a dvanástnika a ničiť ich. Pankreas sa podobá na prvý pohľad na tukové bunky. Môžete to pozorovať pri prasačom pankrease. Pankreas produkuje do krvi inzulín a ten má na starosti prechod sacharidov, ATP a aj iných látok do buniek. Ale pankreas posiela aj tráviace enzýmy do tenkého čreva k priamemu tráveniu natrávenej masy. Pokiaľ sa zo žalúdka strava dostáva prudko alebo naraz veľké množstvo do tenkého čreva a nie v menších a drobnejších dávkach, tak enzýmy z pankreasu nevedia dobre spracovať hmotu zo žalúdka. Pankreas je mimoriadne náchylný na nečakané zlyhanie z dôvodu prežitia dramatickej udalosti ako je nečakaný let lietadlom, smrť blízkej osoby, ale aj prepracovanosť. A potom tu máme cukrovku ako sa patrí. V staršom veku produkcia pankreasu je nedostatočná a trvalo slabne, čo má za následok nedostatočné a aj nesprávne spracovanie živín pre bunky. Organizmus v tom lepšom prípade vytvorí v tukových bunkách okolo žalúdka a tenkého čreva potenciálne náhrady enzýmov z pankreasu. Je dobre v staršom veku užívať tráviace enzýmy vytvorené umelo a dostať ich do trávenia nielen cez ústa, ale aj rozpustené cez kožu. Zaujímavé je natieranie sa mrazeným prasačím pankreasom cez kožu. Je to aj dobrá prevencia pred cukrovkou. Pankreas produkuje inzulín, somastatín, ktorý kontroluje v trávení skoro všetko. Ďalej produkuje glukagón pre kontrolu hladiny cukru v krvi, pankreatický polypeptid na reguláciu hladu a nasýtenia a v niektorých prípadoch produkuje serotonín.

Na Google si môžete vyhľadať náhrady tráviacich enzýmov ako je Pangrol, Kreon, enzýmy na vstrebávanie živín ako je Resveratrol, ďalej enzýmový produkt Pancreolan, Nutrisentials, Papaya enzým, Fytozín a iné. Všetko sú to náhrady za slabo fungujúce trávenie alebo pri celkovom zlyhaní pankreasu.
Zoznam stránok o enzýmoch v katalógu Cimax
https://www.cimax.sk/lieky/enzymy

Úloha riasiniek tenkého čreva
Prešli sme ústnu dutinu, postúpili sme do žalúdka a odtiaľ smerujeme do tenkého čreva. Tak isto sme si písali o tom, ako svoje tráviace enzýmy posiela pankreas a nižšie sa budeme venovať, čo posiela pečeň v podobe žlče do tenkého čreva. Tenké črevo má na starosti absorbovať živiny do žiliek a lymfatických vlásočníc. Ale nie je to také jednoduché, ako by sme si mysleli. Živiny z tráviaceho koláča, ktorý do tenkého čreva prišiel zo žalúdka cez drobné klky v tenkom čreve, sú zmenené na iné chemické látky a špeciálne zabalené a upravené. Keď prídu k bunkám, upravia sa znovu do takej podoby, aby ich bunky tela mohli dostať do svojho vnútra a tu ich znovu upraviť do jedinečnej podoby. A tieto zložité chemické pochody sú často nepresné a nejasné. V staršom veku zámerne zlyhávajú a nie sú schopné ideálne vyživiť bunky človeka. Je to skutočnosť, že 80% ľudí zomiera na bunkovú podvýživu a neschopnosť dodať telu poriadne spracované živiny.

V samotnej oblasti tenkého čreva musia žiť vhodné mikroorganizmy a tieto sa podieľajú tak isto pri spracovaní natrávenej potravy. A tak ešte viacej komplikuje spoľahlivosť a dostatočnosť pri vyživovaní buniek. Je rozumné sa začať pozerať na vlastnú výživu tela ako na správnu výživu každej bunky tela.



Zoznam ďalších článkov: