Po narodení dieťa ešte nemá rozvinutú tráviacu sústavu ako je žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo a ostatné časti. A tak musí dostávať špeciálne upravenú stravu a to je materské mlieko. Už sú výrobcovia, ktorí dokážu v značnej miere produkovať čiastočnú náhradu za materské mlieko. Dieťa do prvého roku života nemôže dostávať normálnu stravu, dostáva napríklad detskú výživu v rozmixovanom stave. Aj stravovanie detí v staršom veku je iné, obsahuje veľa cukrov a odlišuje sa od stravy dospelej osoby. A tu by sa dalo čakať, že v dospelosti príde k zmene stravy. No často sa ľudia na staré kolená nezmenia a nemenia ani svoje stravovacie návyky. Staroba je často výrazná závislosť na klasickom jedle. A to nie je múdre. Bohužiaľ, po 40. – 50. roku života začína trávenie ukončovať svoju činnosť a vzniká množstvo porúch trávenia a správneho živenia buniek. V zásade v staršom veku by sa malo prejsť na stravovanie v duchu japonskej a francúzskej kuchyne. A tak isto by nemali chýbať pri stravovaní vyživovacie doplnky pre vrcholových športovcov. Trávenie v staršom veku potrebuje predpripravenú stravu alebo mimoriadne ľahko stráviteľnú stravu. A to je sója a hlavne sušené mlieko, morské riasy (kelp) a sladkovodné riasy (spirulina, chlorella). Potom sú to napríklad všetky komplexy Sunarov a originálnej detskej výživy. A aj športová výživa ako sú upravené proteíny, enzýmy, komplex B vitamínov, vitamín B 12 a B 17. Jednoducho je potrebné obchádzať neschopnosť tenkého čreva správne vyživovať bunky tela. A keď je už najhoršie a trávenie zlyhalo úplne, tak je tu ešte infúzna výživa rovno do žily.

Jedálničiek a to, čo jeme, určuje geografická poloha a čo sa tam dopestuje. Potom tu je finančná situácia (napr. ekologicky čisté potraviny alebo potravinové doplnky pre športovcov načrú výrazne do vrecka danej osoby) a mimoriadne nevhodný vplyv majú stravovacie tradície. V zásade pri trávení ide o to, aby trávenie fungovalo tak, aby telo dostalo všetko, čo potrebuje, aby sa vyvíjalo a dosahovalo dobrú životnú kondíciu a vitalitu. A tu nastáva veľa problémov. Ide o všetky druhy chorôb tráviaceho systému, ktoré majú jeden spoločný ukazovateľ a to, že pri poškodeniach tela človek nedostane, čo potrebuje na dobré fungovanie, čo je na úkor aj zdravotného a psychického stavu človeka. Nie je jednoduché doladiť stravovanie do optimálnej roviny. Iba keby vám neustále brali krv a moč a testovali ich. Potom by ste museli jesť nie to, čo vám chutí, ale čo vás rýchlo zregeneruje a postaví na nohy v plnej sile a dynamike.

Mali by sme sa snažiť o to, aby sme vždy mali dobre vyživované všetky bunky v ľudskom tele. A nielen bunky. Vyživované musia byť aj orgániky vo vnútri buniek. Orgániky sa skladajú z bielkovín a bielkoviny z aminokyselín a aminokyseliny z prvkov. Všetky tieto roviny sú súčasťou výživy. Je tu ešte bunkové a mitochondriálne jadro, chromozómy a v nich gény, génové sekvencie, bielkoviny, aminokyseliny a v nich prvky. A znovu všetko musí byť vyživované, menené a dopĺňané. Teda niečo zjete a strávite a potom to ide do krvnej a lymfatickej plazmy a tá to v cievach a žilách rozvedie smerom k bunkám zoskupeným do skupín a okolo nich je medzibunkový priestor, kde vchádzajú vyživovacie látky a odoberajú sa do žíl toxické látky.

Treba si uvedomiť, že krvou a plazmou putuje množstvo rôznych chemických látok, z hypofýzy, epifýzy, štítnej žľazy, nadobličiek, prištítnych teliesok. Tak isto trávenie produkuje do krvi a krvnej plazmy napríklad aj enzymatické látky. Netreba zabúdať, že sú tu aj samotné tukové bunky, ktoré môžu produkovať do ciev a žíl ďalšie užitočné látky. Mohli by sme si položiť otázku, ako by sa dalo optimalizovať vlastné jedenie, výber potravín, trávenie s celkovým vyživovaním tela? V bežnom živote zostáva iba intuitívne doladenie. Mimoriadne je tu možnosť v kineziológii si vybudovať schopnosť reagovať svalmi a v nich svalovými platničkami na to, čo je vhodné alebo nevhodné. Musíte si svoje svaly a mikropohyb vhodne vycvičiť. Dáte si test: keď pijete normálnu vodu, svaly sa musia jemne hýbať a pokiaľ máte v ruke kyvadlo, čo je závažie na špagátiku, tak sa voľne pohybuje. Pokiaľ idete vypiť octovú vodu, tak pohyb kyvadla musí ustať, svaly ruky stuhnú a odmietajú vypiť ocot. Toto je princíp výberu potravín pomocou stuhnutia a uvoľnenia svalov. Prípadne sa necháte v oblasti správnej stravy za účelom dobrého vyživenia veštecky zdiagnostikovať.


Katalóg web stránok
Vyzbieral som webové stránky hlavne z Wikipédie, ale aj z internetu. Je to ďalší zdroj doplňujúcich informácií o ľudskom trávení.
Tu si nájdete informácie o strave a jej zložení
Na akých úrovniach beží v ľudskom tele molekulárna biochémia. Prehľad idúci od prvku cez biochémiu k aminokyselinám a potom k bielkovinám. Smeruje to k väčším celkom ako orgániky v bunkách a odtiaľ do buniek. Bunky sa zoskupujú do skupín, ktoré voláme tkanivá alebo skupiny buniek. To sa potom dostáva do väčšieho objektu a to sú orgány a systémy tela a potom je to komplet ľudské telo. Všetky tieto oblasti musí trávenie vyživovať.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A1_v%C3%BD%C5%BEiva
Bielkoviny
http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkoviny
Sacharidy
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sacharidy
Tuky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky
Vitamíny
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn
Stopové prvky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Stopov%C3%BD_prvek
Vláknina
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina
Voda
http://cs.wikipedia.org/wiki/Voda
Antioxidanty
http://cs.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
Prvky
Uložené v biochemických látkach vo vnútri aminokyselín
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chemick%C3%BD_prvek
Biochémia
Je o tom, ako sú organizované prvky v aminokyselinách
http://cs.wikipedia.org/wiki/Biochemie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Klinick%C3%A1_biochemie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Molekul%C3%A1rn%C3%AD_biologie
Aminokyseliny
V ľudskom tele sa nachádzajú vo vnútri každej bielkoviny a to po 20
http://sk.wikipedia.org/wiki/Aminokyselina
Orgániky v bunke
Bunková blana, jadrová blana, chromozómy, gény a génové sekvencie v chromozómoch sú z bielkovín
http://sk.wikipedia.org/wiki/Chromoz%C3%B3m
http://sk.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9n
http://sk.wikipedia.org/wiki/Bunkov%C3%A9_jadro
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mitochondrie
http://sk.wikipedia.org/wiki/Golgiho_apar%C3%A1t
http://sk.wikipedia.org/wiki/Endoplazmatick%C3%A9_retikulum
Bunka
Je súčasťou každého tkaniva a každé tkanivo je súčasťou orgánu alebo systému ľudského tela.
V skutočnosti trávenie a všetka tvorba biochemických látok prebieha vo vnútri buniek na úrovni orgánikov. Ale časť biochemických látok ako sú bielkoviny a aminokyseliny sa tvoria tiež vo vnútri orgánikov.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%88ka
Tkanivo
Je skupina buniek, skupiny tkanív tvoria orgány a systémy tela
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tk%C3%A1%C5%88
Orgány a systémy
Pľúca, pečeň, slezina, obličky, žalúdok, tenké črevá, hrubé črevá, nervová sústava, krvná sústava, lymfatická sústava
http://sk.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:WikiProjekt_%C4%BDudsk%C3%A9_telo

Zoznam ďalších článkov


Zdroj foto: http://www.wikipedia.org